125 godina kompanije ŠKODA AUTO

2020-01-06

Od prvog bicikla pa sve do najnovije generacije modela OCTAVIA, proizvodnja sa sedištem u Mladoj Boleslavi je prošla kroz ogroman razvoj i ostavila neizbrisive tragove u automobilskoj industriji

Od prvog bicikla pa sve do najnovije generacije modela OCTAVIA, proizvodnja sa sedištem u Mladoj Boleslavi je prošla kroz ogroman razvoj i ostavila neizbrisive tragove u automobilskoj industriji.

1899. godine, LAURIN & KLEMENT fabrika je postala prvi proizvođač motocikala u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Već 1902. godine, brend je bio opremljen sa benzinskim motorom V-twin. Godine 1907, Laurin & KLEMENT je postao jedan od prvih proizvođača automobila u svetu za proizvodnju sa motorom sa osam cilindara.

Čovek koji je odgovoran za promociju brenda u početku je bio vizionar i talentovan biznismen Vaclav Klement. On nije oklevao da koristi reklame gde je apelovao na patriotizam, pozivajući ljude da ne troše novac na stranim proizvodima, kada postoje visoko kvalitetni domaći proizvodi.

1925. godine Laurin & Klement brend spaja se sa sa uspešnom Plzen-kompanijom i ŠKODA nastavlja sa inovacijama. Glavni modeli brenda od pre Drugog svetskog rata koju su i danas popularni su model RAPID ,SUPERB,FAVORIT, POPULAR. U posleratnom periodu, prvi proizvedeni model je ŠKODA OCTAVIA ,zatim FELICIA kabriolet .