Iznenaujue praktian i Simply Clever: ENYAQ iV

2020-06-24

Prvi KODA proizvodni model koji se bazira na MEB elektrinoj platformi

  • Pogon na zadnje ili sva etiri toka, domet do 500* km i odline vozne performanse
  • Tri veliine baterija, pet varijanti napajanja i opcija brzog punjenja za jo krae vreme punjenja
  • Emotivan dizajn, dosta prostora, ekran od 13 ina i najsavremenije mogunosti povezivanja

Elektrifikovan: novi KODA ENYAQ iV predstavlja pionirski korak ekog proizvoaa automobila u pogledu strategije elektromobilnosti.

Prvi KODA proizvodni model baziran na MEB modularnoj elektrinoj platformi Volkswagen Grupe kombinuje tipine vrednosti kao to su prostranost i emotivan dizajn uz zabavnu vonju.

U ponudi je izbor od tri veliine baterije i pet varijanti napajanja, u zavisnosti od potreba. Potpuno elektrini SUV trebalo bi da se proizvodi u glavnoj KODA fabrici u Mlad Boleslav, to je prvo vozilo bazirano na MEB platformi Volkswagen Grupe koje se proizvodi izvan Nemake.

KODA AUTO CEO, Bernhard Maier, rekao je: ENYAQ iV oznaava poetak nove ere za brend KODA, on je glavna figura E-Mobility kampanje. Zahvaljujui velikom dometu i kratkom vremenu punjenja stvaramo Simply Clever elektromobilnost. Istovremeno, ENYAQ iV preuzima tipine KODA karakteristike poput prostranosti enterijera, dizajna koji odreuje trend i maksimalne funkcionalnosti na jednom potpuno novom nivou. Na prvi potpuno elektrini model koji se temelji na modularnoj elektrinoj platformi Volkswagen Grupe proizvodie se u naoj najveoj fabrici u Mlad Boleslav, u samom srcu brenda KODA. Ovo je vaan korak ka osiguravanju budunosti i ouvanju radnih mesta u regiji.

Prva KODA koja se bazira na MEB platformi: savrena za svakodnevnu upotrebu i zabavnu vonju. Novi ENYAQ iV je tipian KODA automobil, ali sa potpuno novim konceptom pogona. Ovaj automobil je takoe idealan za duga putovanja jer se moe pohvaliti dometom do 500* km u WLTP ciklusu i brzom punjenju. Zbog koncepta vozila, dizajneri su mogli urediti unutranjost modela KODA ENYAQ iV na potpuno nov nain. To rezultira jo veim prostorom za putnike i njihov prtljag uprkos kompaktnim dimenzijama automobila, a istovremo predstavlja izgled koji je toliko emotivan koliko i moderan. Pored toga, ENYAQ iV nudi mogunost povezivanja na najviem nivou, kao i infotainment reenja i Simply Clever karakteristike tipine za brend KODA.

Prvi elektrifikovani SUV ekog proizvoaa automobila dugaak je 4.648 mm, irok 1.877 mm i visok 1.618 mm; ima meuosovinsko rastojanje od 2.765 mm i kapacitet prtljanika od 585 l. Utovarna ivica, koja je za SUV postavljena veoma nisko, omoguava utovar bez napora, ak i tekih ili glomaznih predmeta.

Svetska premijera automobila e takoe oznaiti poetak prodaje; serijska proizvodnja modela KODA ENYAQ iV e poeti krajem 2020. Njeno lansiranje na tritima planirano je za poetak 2021. godine.

Dva pogonska sistema, tri veliine baterije, pet nivoa snage. U poetnoj verziji, zadnji motor pokree zadnje tokove gradei na taj nain tehniki most u istoriji proizvoaa. Snanije verzije imaju drugi elektromotor napred kako bi se jo snanije prenosio obrtni moment. U najjaoj verziji, KODA ENYAQ iV moe ukoliko je potrebno da preveze teret i do 1.200 kg.U zavisnosti od odabrane verzije, pogon je na prednje ili na sva etiri toka.

Osnovna verzija je KODA ENYAQ iV 50; njegova litijum-jonska baterija ima bruto kapacitet 55 kWh (neto: 52 kWh). Zadnji elektrini motor ima izlaznu snagu od 109 kW, maksimalan domet je do 340* km. Domet moe porasti do 390* km u 132-kW ENYAQ iV 60 koji je opremljen baterijom od 62-kWh (neto: 58 kWh). ENYAQ iV 80 sa pogonom na zadnje tokove ima snagu od 150 kW i maksimalan domet do 500* km u WLTP ciklusu. Njegovu bateriju od 82-kWh (neto: 77 kWh) takoe koriste dve verzije opremljene drugim elektrinim motorom i pogonom na sve tokove: 80X i vRS, koji isporuuju snagu od 195 kW i 225 kW. Najsnaniji model ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 6.2 sekunde, a maksimalna brzina je 180 km/h. Maksimalni domet obe verzije s pogonom na sve tokove iznosi 460* km.

KODA ENYAQ iV se moe puniti na tri razliita naina. Pored konvencionalne utinice za domainstvo od 230-volti sa AC snagom od 2.3 kW, vozilo se moe dopuniti i preko noi kod kue uz pomo wall box-a koji prua snagu do 11 kW. Ovakvo punjenje traje est do osam sati u zavisnosti od veliine baterije. DC stanice za brzo punjenje izlazne snage od 125 kW su trea opcija. One mogu napuniti bateriju od 10% do 80% za samo 40 minuta.

Posebno se istie inovativni dizajn unutranjosti modela KODA ENYAQ iV koji unosi novi oseaj prostranosti. Vozilo nudi i vrhunska connectivity i infotainment reenja: vozau se sve informacije prikazuju na samostojeem centralnom ekranu od 13 i, po elji, na head-up ekranu. Stalna internet veza obezbeuje da sve informacije su uvek aurirane.

Predstavljanjem modela ENYAQ iV, KODA takoe predstavlja novi koncept enterijera: neki odrivi materijali se po prvi put koriste u proizvodnji automobila. Kupci se mogu odluiti i za druge vrste dizajna u skladu sa sopstvenim eljama.

Obrtni moment elektrinog motora je dostupan odmah, to znai da automobili mogu ubrzavati kontinuirano i dosledno bez potrebe za promenom stepena prenosa. Najsavremenija povezanost koja sadri iroko umreavanje vozila i napredne sisteme pomoi jednako su deo onoga to KODA iV moe da ponudi kao izvrsnu vrednost za novac i jo prostranija unutranjost koja prenosi novi karakter slian dnevnom boravku.

Uvoenjem modela ENYAQ iV, KODA napreduje sa svojom kampanjom elektromobilnosti, koja je poela krajem 2019. godine sa modelima CITIGOe iV i SUPERB iV. Kao deo strategije brenda, vie od deset iV modela je planirano da budu lansirani u periodu izmeu 2019 do kraja 2022.