KLEMENT

2019-05-16

MADE IN ŠKODA.

ŠKODA električni bicikl kao koncept individualnog transporta u gradu kombinuje najsavremeniju tehnologiju i moderan dizajn

ŠKODA pruža uvid u viziju budućeg načina kretanja u gradu: električno, inovativno i moderno. Integrisani motor snage 4kW  ubrzava KLEMENT do 45 km/h. Upravljanje je lako kao dečija igra. Hidraulična kočnica sa ABS-om i LED osvetljenje garantuju bezbednost. KLEMENT je veza sa korenima kompanije  – pre 124 godine istorija ŠKODE počinje proizvodnjom bicikli.

Guido Haak, direktor proizvodnje ŠKODA AUTO, kaže, “Mikromobilnost postaje sve značajnija u velikim gradovima. KLEMENT koji je izložen na ženevskom auto sajmu je naša vizija individualnog transporta u budućnosti: moderan i ekološki, KLEMENT je najsavremenije vozilo ovog tipa i za ciljnu grupa ima mlade ljude koji su ekološki svesni. Koncept se savršeno uklapa u trend elektromobilnosti. Trenutno radimo na proceni da li i na koji način ovaj koncept može ući u našu ponudu.”

Agilno i pokretno vozilo kao što je KLEMENT čini svakodnevno kretanje kroz gusto naseljena područja mnogo lakšim. Ovaj koncept je namenjen pre svega mladim ljudima koji traže alternativne načine prevoza i ekološki su svesni. KLEMENT poseduje futuristički aluminijumski ram; nema vidljivih sajli ili kablova a vozač može odmarati noge na fiskiranim pedalama.

Vozač ubrzava i koči – pomoću pedala. Motor je snage 4 kW i ubrzava do 45 km/h. Dve litijum jonske baterije se sastoje od 52 ćelije i imaju ukupne kapacitet od 1,250 Wh – i pružaju autonomiju vožnje do 62 km. Baterije se mogu lako izvaditi i puniti na kućnoj mreži a i dopuniti u toku vožnje zahvaljujući korišćenju kočione energije. Bicikl je težak  25 kg i sa njim je vrlo lako manevrisati.

Koncept bicikl poseduje LED prednje i zadnje svetlo, LED indikatore na pedalama i dnevno svetlo. Držač za telefon ja na upravljaču i on je ključ za sve on line funkcije. To su sve funkcije koje sada nudi ŠKODA kao što je Coming Home function, automatska aktivacija Emergency Call funkcije, kao i daljinska dijagnostika i održavanje. Vlasnici mogu programirati ogranićenu zonu kretanja preko Geofencing.

Mnoge dodatne funkcije mogu biti uključene u budućnosti, kao šti su sistemi asistencije, Function on Demand ili specijalne gume od pene koja apsorbuje vibracije slično kao i patike za trčanje.