Nova ŠKODA KAMIQ

2019-01-25

Novi ŠKODA SUV se zove KAMIQ. Crossover je treći SUV na evropskom tržištu i predstavlja iskorak češkog proizvođača kada je u pitanju SUV kampanja. Reč KAMIQ dolazi iz jezika Inuita, naroda koji naseljava severnu Kanadu i Grenland. Opisuje nešto što se savršeno uklapa, kao druga koža, i odgovara svakoj situaciji. Dovoljan razlog da se crossover modelu namenjenom evropskom tržištu da isto ime koje je već predstavljeno u Kini. Ipak, evropski Kamiq razlikovaće se od kineskog. 

Istovremeno, uklapa se u nomenklaturu koja povezuje sve Škodine SUV modele – njihovi nazivi počinju slovom K i završavaju se slovom Q.

ŠKODA KAMIQ je urbani crossover model koji se savršeno uklapa u ulogu pratioca u svakodnevnim aktivnostima, kako u gradu, tako i van njega. Naziv ŠKODA KAMIQ je već predstavljen kao naziv modela za Kinesko tržište i savršeno odgovara novom crossover modelu. Istovremeno, uklapa se u nomenklaturu koja povezuje sve modele iz SUV porodice – nazivi svih ŠKODA SUV modela počinju slovom K i završavaju se slovom Q.

Sa novim modelom ŠKODA KAMIQ, češki proizvođač automobila preduzima sledeći korak u SUV kampanji i širi ponudu sa kompaktnim i automobilom namenjenim za svakodnevne aktivnosti. ŠKODA KAMIQ kombinuje agilnost i upravljanje karakteristično za kompaktni automobil sa tradicionalnim prednostima SUV modela – viša pozicija sedenja, bolja preglednost, lakši ulazak i izlazak iz automobila, i viši klirens. Zasnovan na modularnoj transverzalnoj matrici, ŠKODA model nudi nove sisteme asistencije i diči se mnoštvom „Simply Clever“ rešenja koja krase modele brenda, baš kao i prostranost.

U Škodi ističu da novi potkompaktni SUV u sebi kombinuje agilnost i upravljanje karakteristično za kompaktne automobile, sa tradicionalnim prednostima SUV modela – viša pozicija sedenja, bolja preglednost, lakši ulazak i izlazak iz automobila i veći klirens. 

Inače, u ovom SUV segmentu na evropskom tržištu vlada velika konkurencija, jer se za nakolonost kupaca takmiči više od deset modela poznatih svetskih proizvođača, kao što su Renault Captur, Peugeot 2008, Nissan Juke, Kia Stonic, Hyundai Kona, Seat Arona, Opel Mokka, VW T-Cross, Jeep Renegade, FIAT 500X, Honda HR-V, Suzuki Vitara... 

Svetska premijera Škode Kamiq zakazana je za sajam automobila u Ženevi, koji se održava od 5. do 17. marta 2019. godine.