Prvi Škoda sportski automobil

2018-11-16

Mladá Boleslav, 12 November 2018 – Sportski automobil Laurin & Klement tipa BSC proslavlja ove godine svoj 110. rođendan. Retko vozilo je u potpunosti obnovljeno. REkonstrukcija je trajala pune dve godine.

Tim stručnjaka rekonstruisao je model zasnovan na originalnim crtežima i istorijskim izvorima. Sve važne mehaničke komponente u jedinstvenom automobilu su originalni delovi; motor nosi autentični serijski broj, sa kojim je sportski automobil napustio fabriku Mlada Bolesav 1908. godine. 

Andrea Frydlová, direktor ŠKODA Muzeja kaže: Sportski model Laurin & Klement BSC iz 1908. godine je jedini preživeli primerak od ukupno dvanaest proizvedenih. Oduševljeni smo što imamo jedinstveno vozilo kao jedan od naših najvažnijih eksponata nakon dvogodišnje restauracije. " U periodu od 10. juna do 20. oktobra 1908. napravljeno je svega 12 primeraka ovog automobila. 

 U vreme kada je BSC konstruisan, kompanija Škoda još nije nosila današnju oznaku, već su u nazivu brenda stajala imena osnivača - Laurin i Klement. 

Prvi model, Voiturette A, utabao je put ka seriji BS, a najsportskiji od njih nosio je oznaku BSC.

Škoda je pažljivo restaurirala jedini preživeli primerak ovog modela, a proces obnove trajao je čitave dve godine. 

U češkom proizvođaču sa ponosom ističu da su neke od najvažnijih komponenti automobila originalne, uključujući 1.4 litarski motor sa dva cilindra.