Saveti za bezbedano dugo putovanje

2020-07-01

Dobro razmislite o Vašem putovanju, počevši od vremena kad želite da krenete. Planirajte pauzu. Pogledajte kartu i okolinu na karti pre nego što krenete.

Ako se dogodi nešto neočekivano i trebate da se zaustavite neplanirano, osećaćete se manje nesigurno ako prethodno proučite rutu. Proverite vremensku prognozu pre dugih putovanja, kako Vas ne bi iznanadile padavine. Izuzetno je važno da ne budete umorni kada krenete. Umoran vozač je opasan vozač- mišljenje je Karel Mulač, rukovodioca sektora za bezbednost u saobraćaju u Škoda AUTO.

Ovo vodi do drugog saveta - vozači bi trebalo da znaju sve o svojim automobilima, a to je dvostruko važno na dugim putovanjima. Saznajte sve tehnologijama koje Vaš automobil nudi i koristite funkcije pomoći u vožnji koje će vam pomoći, kao što su adaptivni sistemi za kontrolu brzine ili Travel Assist, koji vam govori koje je trenutno ograničenje brzine. Dešava se da I najkoncentrisaniji  vozač može prevideti neke informacije iz svoje okoline, funkcije asistencije u vožnji mogu vam pomoći u tom slučaju. Ali pogrešno je osloniti se na njih - trebalo bi da pomažu, a ne da voze vožnju umesto Vas.

Ono što jedete i pijete pre i tokom putovanja može uticati na umor. Glad utiče na vaše raspoloženje i sposobnost fokusiranja, tako da ne biste trebali voziti „praznog stomaka“. „Ali pre i tokom putovanja pođite po laganu, laku hranu koja ne čini da telo naporno radi i da vas umara“, savetuje Mulač. Pijte puno tečnosti, jer dehidracija može prouzrokovati probleme sa koncentracijom čak i ako ste kod kuće na kauču.

„Duga putovanja mogu biti monotona, što utiče na koncentraciju. Slušanje radio ili  Vaše saputnike  koji mogu da Vam pomognu da ostenete budni i da se koncentrišete“, kaže Mulač. Ako slušate muziku, ne birajte ništa previše opuštajuće! Možete da koristite svoj mobilni telefon za slušanje omiljenih pesama  koji ćete povezati sa sistemom svog automobila putem Bluetooth-a.

Noćna vožnja

Noćna vožnja je specifična disciplina. Saobraćaj je noću lakši, ali vidljivost je mnogo lošija. Moderni automobili sa naprednim farovima pomažu puno. Obavezno ispravno koristite duga svetla, gaseći  ih čim vidite automobil koji se približava ili kada prilazite drugom automobilu. Moderna LED matrix svetla su od velike pomoći - mogu automatski zatamniti segmente farova koji bi mogli zaslepiti druge vozače.

 

Da Vas drugi automobili ne bi zaslepili, ne gledajte pravo u njihova svetla. „Pokušajte da usmerite pogled sa desne strane puta“, preporučuje Karel Mulač. Vaš periferni vid omogućava vam da normalno vozite u takvim situacijama, a vaše oči nisu zaslepljene potpunim odsjajem svetla automobila.

Dakle, pre nego što krenete na daleke destinacije, razmislite i isplanirajte. Pokušajte da steknete osnovnu ideju o ruti, pobrinite se da se dobro odmorite i razmislite o funkcijama svojih automobila koje možda nećete koristiti mnogo, ali mogu vam biti korisni na dugim putovanjima. Ovaj savet će vam pomoći da stignete bezbedni i zdravi.