Konfigurator automobila Test vožnja

Ne dozvolite da vas zima uhvati nespremne

23. 01. 2024.

Zima je u punom jeku, pa nije loša ideja da dobijete nekoliko saveta kako da se nosite sa zamkama vožnje po snegu i ledu. Koje Škoda karakteristike i dodatna oprema mogu biti od koristi? Na šta treba paziti?

Mokro, smrznuto, snežno. Kako se nositi sa zimskim jutrima?

 

 Strugač za prozore je neophodan – u većini Škoda automobila naći ćete ga ispod poklopca rezervoara za gorivo (kod model Enyaq nalazi u poklopcu prtljažnika.

 

 Dobra ideja je da imate još jedan strugač u kolima, jer ako vas je dvoje, možete brže da pripremite automobil.

 

 Ako je automobil prekriven snegom, možete da koristite i četku. A ako ima puno snega, možete da koristite kanticu za smeće ili nešto slično.

 

 Veliku prednost imaju vlasnici Škoda automobila koji dolaze sa grejanim vetrobranskim staklom. Vetrobransko staklo će se odlediti za nekoliko minuta i može se podesiti kao automatska podrazumevana funkcija na odabranim modelima.

 

 Vlasnicima automobila sa nezavisnim grejanjem je najlakše, jer ujutru mogu da dođu do automobila koji je već odmrznut, zagrejan i ima topao motor. Grejanje se može kontrolisati daljinski sa mobilnog telefona i može se podesiti nekoliko redovnih vremenskih intervala aktiviranja.

 

Klizav sneg? Stavite lance!

 

 Ponekad se zaista ne može bez njih, i to ne samo u planinama. Lanci za sneg za Škoda automobile dostupni su u više varijanti koje odgovaraju veličini točkova automobila.

 

 Stručnjaci za zimsku vožnju uvek preporučuju da prethodno vežbate stavljanje lanaca za sneg u garaži ili na parkingu. U snežnoj oluji, ovo bi moglo biti neprijatno iskustvo.

 

 Da biste bili sigurni da se nećete pokvasiti i smrznuti kada stavljate lance, dobra ideja je da imate pri ruci vodootpornu jaknu.

Skije i snoubord. Gde ih staviti?

 

 Ako ne želite da nosite prtljag na krovu automobila, ubacite skije u posebnu torbu i postavite je između zadnjih sedišta u automobilu.

 

 Ali ako vam ne smeta da nosite prtljag na krovu automobila, nabavite krovni nosač i specijalizovane držače ua skije dizajnirane za vaš automobil.

 

 Naravno, krovni kofer je idealan za bezbedno čuvanje skija, kako bi bile sigurne i suve.

 

Klizanje? Važno je da ne paničite.

 

Glavni savet je: nikada ne vozite prebrzo. Ako ipak proklizate, ostanite mirni i skinite nogu sa gasa. Ono što svakako ne bi trebalo da radite je da pritisnete kočnicu ili trzate volan. Kočioni put svakog automobila se povećava na klizavoj površini. Ne vozite po snegu onako kako vozite leti: očekujte mnogo više i kočite ranije pre ulaska krivinu.

 

 Dobro opremljen automobil pomaže vam da se nosite sa izazovima zimske vožnje. Sistem stabilizacije ESC je sada standardna funkcija, a ASR sistem protiv klizanja će pomoći pri povlačenju.

 

 Neprocenjiva je podrška pogona na sva četiri točka koju ima nekoliko Škoda modela, od automobila Octavia do automobila Enyaq.

 

 Kod Škoda automobilima sa pogonom na sve točkove, režim za sneg se može izabrati iz niza profila vožnje. Ovo je idealno kada se automobil kreće po površinama sa slabim prianjanjem. Elektronski sistemi pomoći se odmah prilagođavaju situaciji. ABS omogućava malo duže blokiranje točkovima kako bi se povećao efekat kočenja gomilanjem snega ispred pneumatika; ASR omogućava više okretanja točkova za bolje zahvatanje gazićeg sloja zimskih guma; menjač prelazi u više stepene prenosa pri nižim obrtajima od normalnog; a pedala gasa reaguje sporije kako bi sprečila neželjene skokove obrtnog momenta od okretanja točkova.

Najnovije vesti

21. 02. 2024.

Predstavljanje redizajniranog modela Škoda Octavia

Škoda Octavia: Osveženje najprodavanijeg modela marke Škoda. Pogledajte šta je sve unapređeno na Škodinom najpopularnijem modelu.

Saznaj više
23. 01. 2024.

Ne dozvolite da vas zima uhvati nespremne

Zima je u punom jeku, pa nije loša ideja da dobijete nekoliko saveta kako da se nosite sa zamkama vožnje po snegu i ledu. Koje Škoda karakteristike i dodatna oprema mogu biti od koristi? Na šta treba paziti?

Saznaj više
06. 10. 2023.

Novi Kodiaq je stigao!

Škoda započinje najnovije poglavlje u svojoj priči o uspehu: drugu generaciju svog nagrađivanog SUV-a. Kodiaq, simbol svestranosti i inovativnosti, već je osvojio srca više od osamsto hiljada kupaca na šezdeset tržišta širom sveta i osvojio brojne prestižne nagrade.

Saznaj više
13. 09. 2023.

Četvrta generacija modela Škoda Superb će ponovno imati u ponudi hatchback verziju

Novi Superb hatchback nudi još više prostora i bolju aerodinamiku. Tri benzinska motora, dva dizel i premijera za blagu hibridnu tehnologiju. Novi koncept enterijera sa samostojećim infotainment ekranom i Škoda Smart Dials. Fokusiran na održive materijale u unutrašnjosti.

Saznaj više
12. 09. 2023.

Škoda izbacila proširenu aplikaciju „Ponude“: Popusti i posebne ponude sada dostupni na čak osam tržišta!

Aplikacija u automobilu daje popuste i posebne ponude na benzinskim pumpama, restoranima, hotelima, prodavnicama i Škoda Auto online prodavnici. Usluga je dostupna za skoro sve trenutne modele koji imaju najnovije infotainment sisteme Amundsen ili Columbus. Promocije mogu da nude spoljni partneri ili direktno Škoda Auto

Saznaj više
31. 08. 2023.

Još više prostora, udobnosti i kontrole: Škoda predstavlja vrhunske enterijere potpuno novih generacija modela Kodiaq i Superb

Škoda Smart Dials: Postavljeni ispod centralnog ekrana infotainment sistema, ovi prilagodljivi rotirajući dugmići sa digitalnim ekranima nude novi pristup intuitivnom radu. Samostojeći ekran infotainmenta od 12,9 inča, u kombinaciji sa premeštenim menjačem na stub volana, stvara urednu centralnu konzolu i optimizuje unutrašnji prostor. Inovativni Škoda Design Selection donosi niz održivih materijala u serije modela Kodiaq i Superb.

Saznaj više
23. 08. 2023.

Skice otkrivaju detalje dizajna novih prednjih svetala modela Škoda Scala i Kamiq

Potpuno nova prednja svetla naglašavaju pomlađeni izgled kompaktnog modela Škoda Scala i gradskog SUV modela Škoda Kamiq. Dodatna tehnologija Matrix-LED – prvi put za dotične modele.

Saznaj više
22. 08. 2023.

Prvi pogled na redizajnirane modele Škoda Scala i Škoda Kamiq

Kompaktni i gradski SUV modeli dobijaju inovativan dizajn i tehnološka unapređenja. Sada su uključene karakteristike koje su prethodno bile rezervisane za više klase vozila. Digitalna svetska premijera ova dva modela zakazana je za 1. avgust

Saznaj više