Novi Kodiaq je stigao!

06. 10. 2023.

Škoda započinje najnovije poglavlje u svojoj priči o uspehu: drugu generaciju svog nagrađivanog SUV-a. Kodiaq, simbol svestranosti i inovativnosti, već je osvojio srca više od osamsto hiljada kupaca na šezdeset tržišta širom sveta i osvojio brojne prestižne nagrade.

Novi izgled, nova tehnologija. Nova Škoda Kodiaq nudi mnogo prostora, vrhunske mogućnosti povezivanja, a sada čak i plug-in hibridnu varijantu.

 

Dizajn: više prostora za sve

 

Nova generacija Škoda Kodiaq ima mišićaviji i upečatljiviji izgled od svog prethodnika. Porastao je za 6 centimetara u dužinu, nudeći više prostora za putnike i prtljag. Ukupna dužina je 4.758 milimetara, a povećana je i zapremina prtljažnika: do 910 litara u varijanti sa pet sedišta. Poboljšana aerodinamika je prikazana koeficijentom otpora cd od samo 0,282.

Dizajn SUV-a je naglašen preoblikovanom haubom sa redizajniranim Škoda logom i prepoznatljivom šestougaonom rešetkom. Jedna ključna karakteristika su opciona druga generacija potpunih LED matriks farova, koji bacaju svetlije i jasnije svetlo i čijih 36 pojedinačnih svetlosnih segmenata stvaraju karakteristični prednji deo brenda „four-eyed“.

 

Unutrašnjost: menjač na stubu volana

 

Centralni deo unutrašnjosti je samostojeći 13-inčni infotainment ekran upotpunjen virtuelnim kokpitom od 10 inča i opcionim head-up ekranom. Ispod infotainment ekrana nalaze se nove multifunkcionalne kontrole (Smart Dials) – tri multifunkcionalna rotirajuća i pritisna dugmeta sa integrisanim digitalnim displejima. Ovi brojčanici pojednostavljuju pristup raznim funkcijama i kombinuju tehničke povratne informacije sa digitalnim informacijama. 

Selektor za automatski menjač je pomeren na stub volana, oslobađajući dodatni prostor na centralnoj konzoli. Udobnost je i dalje na prvom mestu: opciona Top ergonomska sedišta pružaju funkciju masaže sa deset jastuka na naduvavanje.

 

Motor: prvi put – Kodiaq plug-in hibrid

 

Po prvi put, popularni SUV će takođe biti dostupan kao Kodiaq iV sa plug-in hibridnim pogonom. Sa kombinovanom snagom od 204 KS, obećava potpuno električni domet od preko 100 kilometara u VLTP ciklusu. Po prvi put, Kodiaq takođe ima blagu hibridnu tehnologiju: to je 1.5 TSI model od 150 KS. Ponudu motora upotpunjuju 2.0 TSI benzinski motor i dva 2.0 TDI dizel motora, koji isporučuju 150, odnosno 193 KS. Sve jedinice su povezane sa DSG automatskim menjačem, a vrhunske benzinske i dizel varijante imaju pogon na sve točkove kao standard.

U Kodiaq-u, Škoda uvodi DCC Plus sistem dinamičke kontrole šasije kako bi poboljšao iskustvo vožnje. Sistem sadrži dva odvojena ventila koji kontrolišu fazu odskoka i kompresije suspenzije, obezbeđujući brže i promenljivije prigušenje. Ovo poboljšanje se pretvara u brži odziv, poboljšanu dinamiku vožnje i superiornu udobnost uz zadržavanje istog razmaka od tla kao standardna verzija.

 

Bezbednost: armija pomoćnika u pripravnosti

 

 

U svojoj drugoj generaciji, Škoda Kodiaq nudi vozaču niz naprednih sistema pomoći vozaču koji povećavaju sigurnost i udobnost. Pomoć pri skretanju pomaže u sprečavanju sudara na raskrsnicama, a daljinsko parkiranje je moguće preko aplikacije. Sa funkcijom sačuvanog manevara parkiranja, vozilo pamti do pet manevara parkiranja i zatim ih automatski izvodi ili se vodi kroz aplikaciju.

Nadogradnja funkcije praćenja mrtvog ugla (Side Assist) proširuje opseg detekcije za praćenje vozila sa sedamdeset na devedeset metara, povećavajući sigurnost, posebno na autoputevima. Redizajnirana pomoć pri zastoju u saobraćaju pruža jasniji pogled na okolna vozila u virtuelnom kokpitu i kombinovana je sa Adaptive Lane Assist i Adaptive Cruise Control. Ovo radi zajedno sa navigacionim sistemom da bi predvideo skretanja i raskrsnice. Što se tiče pasivne bezbednosti, Kodiaq druge generacije nudi do devet vazdušnih jastuka, uključujući opcione bočne vazdušne jastuke za putnike na zadnjim sedištima.

 

Povezivanje: bežično ažuriranje

 

Novi SUV je uvek na mreži i nudi niz mobilnih usluga i infotainment aplikacija. U automobilu se nalaze tri displeja: virtuelni kokpit od 10 inča, centralni infotainment ekran do 13 inča, a sada i head-up displej. Automobil je opremljen sa četiri USB-C porta sa 45 vati snage za brzo punjenje mobilnih uređaja. Jedna nova karakteristika je poboljšano bežično punjenje, koje omogućava da se dva pametna telefona induktivno pune istovremeno sa 15 vati snage.

Infotainment sistem u potpuno novom Kodiaq-u ima standardni 10-inčni multi-touch ekran, DAB+ radio, kontrolu pokretima i glasovne komande. Opciona navigacija dodaje ekran od 13 inča, a uputstva su sada prikazana na head-up displeju. O kvalitetu zvuka brine osam standardnih zvučnika, a četrnaest zvučnika Canton audio sistema kao opciona alternativa.

Budući da je stalno na mreži, SUV može da koristi ažuriranja softvera OTA (over-the-air) i napredno planiranje ruta. Škoda Connect onlajn usluge, karakteristike specifične za Kodiaq iV plug-in hibrid i niz infotainment aplikacija pružaju poboljšanja udobnosti i pogodnosti za vozača i sve putnike u automobilu. Povrh toga, dodatne funkcije za navigaciju, prilagodljivi tempomat, kontrolu dugih svetala ili dodavanje različitih varijacija ambijentalnog osvetljenja mogu se neprimetno integrisati na mreži na zahtev.

 

POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA SPOLJAŠNJOSTI I UNUTRAŠNJOSTI NOVOG KODIAQ-a

Kodiaq Eksterijer

Kodiaq Enterijer

Najnovije vesti

21. 02. 2024.

Predstavljanje redizajniranog modela Škoda Octavia

Škoda Octavia: Osveženje najprodavanijeg modela marke Škoda. Pogledajte šta je sve unapređeno na Škodinom najpopularnijem modelu.

Saznaj više
23. 01. 2024.

Ne dozvolite da vas zima uhvati nespremne

Zima je u punom jeku, pa nije loša ideja da dobijete nekoliko saveta kako da se nosite sa zamkama vožnje po snegu i ledu. Koje Škoda karakteristike i dodatna oprema mogu biti od koristi? Na šta treba paziti?

Saznaj više
06. 10. 2023.

Novi Kodiaq je stigao!

Škoda započinje najnovije poglavlje u svojoj priči o uspehu: drugu generaciju svog nagrađivanog SUV-a. Kodiaq, simbol svestranosti i inovativnosti, već je osvojio srca više od osamsto hiljada kupaca na šezdeset tržišta širom sveta i osvojio brojne prestižne nagrade.

Saznaj više
13. 09. 2023.

Četvrta generacija modela Škoda Superb će ponovno imati u ponudi hatchback verziju

Novi Superb hatchback nudi još više prostora i bolju aerodinamiku. Tri benzinska motora, dva dizel i premijera za blagu hibridnu tehnologiju. Novi koncept enterijera sa samostojećim infotainment ekranom i Škoda Smart Dials. Fokusiran na održive materijale u unutrašnjosti.

Saznaj više
12. 09. 2023.

Škoda izbacila proširenu aplikaciju „Ponude“: Popusti i posebne ponude sada dostupni na čak osam tržišta!

Aplikacija u automobilu daje popuste i posebne ponude na benzinskim pumpama, restoranima, hotelima, prodavnicama i Škoda Auto online prodavnici. Usluga je dostupna za skoro sve trenutne modele koji imaju najnovije infotainment sisteme Amundsen ili Columbus. Promocije mogu da nude spoljni partneri ili direktno Škoda Auto

Saznaj više
31. 08. 2023.

Još više prostora, udobnosti i kontrole: Škoda predstavlja vrhunske enterijere potpuno novih generacija modela Kodiaq i Superb

Škoda Smart Dials: Postavljeni ispod centralnog ekrana infotainment sistema, ovi prilagodljivi rotirajući dugmići sa digitalnim ekranima nude novi pristup intuitivnom radu. Samostojeći ekran infotainmenta od 12,9 inča, u kombinaciji sa premeštenim menjačem na stub volana, stvara urednu centralnu konzolu i optimizuje unutrašnji prostor. Inovativni Škoda Design Selection donosi niz održivih materijala u serije modela Kodiaq i Superb.

Saznaj više
23. 08. 2023.

Skice otkrivaju detalje dizajna novih prednjih svetala modela Škoda Scala i Kamiq

Potpuno nova prednja svetla naglašavaju pomlađeni izgled kompaktnog modela Škoda Scala i gradskog SUV modela Škoda Kamiq. Dodatna tehnologija Matrix-LED – prvi put za dotične modele.

Saznaj više
22. 08. 2023.

Prvi pogled na redizajnirane modele Škoda Scala i Škoda Kamiq

Kompaktni i gradski SUV modeli dobijaju inovativan dizajn i tehnološka unapređenja. Sada su uključene karakteristike koje su prethodno bile rezervisane za više klase vozila. Digitalna svetska premijera ova dva modela zakazana je za 1. avgust

Saznaj više